Patrick Verbakel van Koole Terminals

Ik ben een van de jongste maintenance managers van Nederland. En toch al 31 jaar! Dat zegt iets over de gemiddelde leeftijd in de industrie. Werken in de haven vinden jongeren kennelijk niet sexy.

Voor hen lijkt dit ‘de oude wereld’: de wereld van fossiele brandstoffen, de wereld zonder vernieuwing. Aan de ene kant is dat gewoon waar. Weinig nieuwe techniek hier, alles is hardwired bekabeld in plaats van dat we met WiFi signalen werken. Aan de andere kant: bedrijfskundig is er zoveel innovatie. De miljoenenbesparingen vliegen je om de oren!

Ik laat altijd zien aan jonge collega’s dat het hier leuk is. Dat er veel valt te lachen. Dat een pomp die 1.500 m3 per uur staat te pompen een machtig mooi gezicht is. Dat vind ik leuk aan studenten. Ze komen hier binnen en zeggen soms binnen een half uur al: dit systeem slaat nergens op, ontzettend inefficiënt, ik moet heel veel dubbel doen, dat kan toch veel handiger! Die spirit. Die moeten we hebben.

Erik de Jong van Ivy Global: “Ik ken Patrick als een echte doener. Hij twijfelt niet lang, neemt beslissingen en laat zich ook lekker meenemen. Een van onze studenten vertelde hem enthousiast over zijn surfhobby – hij is er zelf ook meteen mee begonnen. Belangrijk is dat hij voor een prettige sfeer zorgt. Hij lacht gewoon graag. En geeft vertrouwen aan onze studenten. Dat maakt hen weer enthousiast en laat ze tot hun recht komen.”

Hij is ook de man achter Octopi, een marktplaats voor overgebleven materiaal en materieel in de petrochemische industrie.