BRZO 2015

Werken jullie met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen? Dan is de kans groot dat jullie vallen onder de wetgeving van het BRZO 2015. De BRZO Plus controleert streng op deze wetgeving. Zorgen dat je als bedrijf voldoet aan het BRZO is verplicht, maar het is nog best een klus om te zorgen dat alles tiptop in orde is als de inspectie langskomt. Wij kunnen je helpen om de juiste maatregelen te treffen voor de BRZO 2015 audit.

Wat zijn BRZO-bedrijven?

Bedrijven die een hoeveelheid gevaarlijke stoffen boven een bepaalde drempelwaarde produceren of opslaan, hebben te maken met het Besluit risico’s zware ongevallen, oftewel het BRZO. In Nederland zijn er meer dan 400 BRZO-bedrijven. Denk daarbij aan de complexe chemische industrie, maar ook aan relatief eenvoudige opslagbedrijven.

Waarom?

Nadat er in Europa bij een aantal bedrijven explosies plaatsvonden, besloot de Europese Gemeenschap een gedegen wetgeving op te stellen. Die wetgeving heet de Seveso-wetgeving en is vernoemd naar de ramp in de chemische fabriek Icmesa in Italië, die grote gevolgen had voor onder anderen de inwoners van de gemeente Seveso.

Wat is het BRZO 2015 en wat is de BRZO Plus?

Het BRZO 2015 is de invoering van de Europese Seveso III-richtlijn voor Nederland. Deze omvat de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsveiligheid, omgevingsveiligheid en rampenbestrijding. Minstens één keer per jaar controleert de BRZO Plus, dit zijn gespecialiseerde inspecteurs van de brandweer, Inspectie SZW, omgevingsdiensten en een waterschap of Rijkswaterstaat, de BRZO-bedrijven.

Zware ongevallen met gevaarlijke stoffen voorkomen en beheersen is bij deze audit de belangrijkste doelstelling. Het uitgangspunt is dat BRZO-bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid binnen hun bedrijf. Ze moeten voldoende maatregelen nemen om zware ongevallen te voorkomen en gevolgen van een eventueel ongeval te beperken. Zo zijn ze verplicht exact te weten hoeveel gevaarlijke stoffen ze in huis hebben en van welk type deze stoffen zijn. Ook moeten ze op de hoogte zijn van de mogelijke effecten en welke maatregelen ze kunnen treffen om de risico’s te beheersen.

Wat kunnen wij voor je doen?

Je kunt jezelf vijf vragen stellen om erachter te komen of jouw bedrijf voldoet aan de eisen van het BRZO 2015 en of je dus klaar bent voor de audit. Kun je elke vraag hieronder met ‘ja’ beantwoorden, dan zit je goed. Is het antwoord ‘nee’? Dan kunnen wij je helpen. Hoe we dat gaan doen, leggen we je puntsgewijs uit.

  • Weet je wat je hebt staan?
    Wij kunnen een as-built check voor je uitvoeren. We lopen rond op de plant en checken de P&ID’s. Deze opmerkingen verwerken we in AutoCAD. Op basis van de as-built P&ID’s maken we een kloppende assetstructuur. Ook kunnen we leidinglijsten, equipmentlijsten of assetlijsten opstellen.
  • Zijn de juiste maatregelen getroffen?
    Als je weet wat je hebt staan. Kunnen we op basis van kloppende info een betrouwbare risicoanalyse uitvoeren. Wij gebruiken hiervoor de FMECA-methode. Alle hieruit voortvloeiende preventieve maatregelen verwerken we in je onderhoudsbeheersysteem.
  • Worden de maatregelen goed onderhouden?
    Als al je data as-built is, wil je (en moet je) die ook as-built houden. Wij helpen je met het opstellen en uitvoeren van je Management of Change-procedure.
  • Is er een beheersysteem?
    We zorgen ervoor dat alle assets, lijsten en PM-plannen goed in het OBS staan. Ook verwerken we alle bijbehorende documentatie in je documentmanagementsysteem (DMS). Daarnaast kijken we naar het beheer van de documenten. Wordt er bijvoorbeeld gewerkt met metadata?
  • Voer je het juiste preventiebeleid?
    Voor de langere termijn helpen we je met het opstellen van een LTAP / CAPEX-plan. Met name voor je beleid ten bate van ageing assets is dit een cruciale stap om te zetten.
BRZO aanpak

Stuur Erik een berichtje

Vragen? Stel ze!

Wij bijten niet

Vragen over een vacature, project, Ivy Global of onze legendarische borrels? Erik kan je verder helpen.

Erik de Jong achter een laptop
Erik de Jong
Externe Zaken