Duurzaamheid. Met die term word je de laatste jaren doodgegooid, waardoor het een containerbegrip dreigt te worden. Daarom is het handig om de definitie van dat woordje er even bij te pakken.


De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling omschrijft hem als volgt:

“ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Kort gezegd: wees niet egoïstisch en verpest de wereld niet voor toekomstige generaties. Elk bedrijf wil tegenwoordig duurzaamheid uitdragen. Het is een begrip in de markt, en ook in de onze: de technische wereld. Je hoort er niet meer bij als je jezelf er niet mee bezig houdt.

Gedragsverandering

Ik vind dat we op moeten passen om de denkfout te maken dat duurzaamheid alleen door technische ontwikkeling tot stand komt. De eerste slag naar duurzaamheid begint volgens mij bij mensen zelf. Wij moeten veranderen in handelen en gedrag.

Het zit gelukkig al in de genen van veel jongeren, zeker degenen die nu aan de TU studeren. Voor hen is nadenken over duurzaamheid veel meer standaard dan voor mijn generatie (en ik ben nog maar 35). Ik merk steeds vaker dat de traditionele, grote bedrijven waar zij vroeger van droomden, niet meer het verlangen is. Jongeren kijken veel meer naar hoe hun toekomstige werkgever met duurzaamheid en innovatie bezig is. En dat lijkt me een goede en gezonde verandering.

Nieuwe technologie

Toch is dat niet meteen genoeg. Wat mij betreft is er nieuwe technologie nodig die onder andere op universiteiten wordt ontwikkeld. Alleen is er op het moment nog een groot gat tussen de ontwikkelde kennis en het toepassen van deze kennis in de praktijk. Veel bedrijven weten niet wat er aan kennis voorhanden is bij de universiteiten en de universiteiten weten vaak niet welke specifieke problemen bij bedrijven spelen. Daar helpen we graag een handje bij. We willen zoveel mogelijk studenten zo jong mogelijk ervaring in de praktijk laten opdoen. Zo zet je de eerste stap naar een snellere verduurzaming.

Eerste stappen

Het bestaansrecht van Ivy Global is onze katalysator-functie. Wij spoelen technologie en kennis vanuit de universiteiten naar het bedrijfsleven. Onze studenten zorgen voor de golfbeweging. We willen zo voor een tsunami aan duurzame technologische ontwikkelingen zorgen.

De eerste stappen zijn nu al zichtbaar: we verbeteren projecten in het bedrijfsleven. Tesla deed er ook lang over, maar uiteindelijk gaat dankzij hen ieder zichzelf respecterend automerk over op elektrische auto’s. Er gaat tijd overheen. Maar de studenten van nu, bekleden over twintig jaar management-functies in de technische sector.

Ik zou nog veel langer en uitgebreider hierop door kunnen gaan, maar het lijkt me leuk om eens te praten over innovatie in het bedrijfsleven en hoe Ivy daarnaar kijkt. Lijkt dat je wat? Neem dan contact met me op!

 

Wij maken heel graag kennis met jou en jouw bedrijf. Ook zonder opdracht – we kunnen hoe dan ook vast van elkaar leren. 

  • Tien jaar Ivy Global

    Tien jaar Ivy Global: van tuinhuis naar bergtop

    23 april 2024

  • verantwoordelijk

    Wie is er formeel verantwoordelijk voor Ivy Global?

    19 april 2024

  • besluiten

    Hoe neemt Ivy Global besluiten?

    28 maart 2024